Pamiętam ten wieczór jak dziś. Deszcz bębnił o parapet, w pokoju panował półmrok, a ja po raz kolejny przewijałem wiadomości od byłej dziewczyny. Nie mogłem przestać o niej myśleć, o tym, jak wszystko się rozpadło. Wtedy, kompletnie przypadkiem, trafiłem na stronę, która miała mi towarzyszyć przez następne tygodnie. Zacząłem od
vavada registration, bo pomyślałem — co mi szkodzi? Może chociaż na chwilę przestanę myśleć o tym całym bałaganie, który zostawiłem za sobą. Nie spodziewałem się, że to jedno kliknięcie zmieni sposób, w jaki patrzę na swoje wieczory.
Wcześniej miałem wrażenie, że całe moje życie to jedna wielka porażka. Rzuciłem studia, praca w magazynie mnie wykańczała, a znajomi gdzieś się rozmyli. Kiedy siadałem przed komputerem, czułem się jak ktoś, kto ucieka od rzeczywistości — i to była prawda. Alkohol? Nie, to nie dla mnie. Za to wirtualny świat, w którym wystarczyło kilka kliknięć, żeby poczuć dreszczyk emocji, wydawał się idealnym schronieniem. Tak trafiłem na vavada registration po raz drugi, już świadomie. Chciałem sprawdzić, czy to tylko przypadek, czy może faktycznie jest w tym coś, co pozwoli mi odetchnąć.
Pierwsze dni były okropne. Wpłaciłem sto złotych, myśląc, że to niewiele. Straciłem wszystko w ciągu godziny. Siedziałem wtedy na krześle, gapiąc się w ekran, i czułem się jeszcze gorzej niż przed zalogowaniem. No bo jak to? Nawet w ucieczce od problemów poniosłem porażkę? Zamknąłem laptopa i poszedłem spać, ale nie mogłem zasnąć. W głowie kołatała mi się myśl: może spróbuję jeszcze raz, ale mądrzej. Nie chodziło już o pieniądze, tylko o to uczucie, że mam kontrolę. Że mogę coś wygrać, nawet jeśli w realu wszystko mi się sypie.
Następnego wieczoru, po kolejnym telefonie od szefa, który znowu mnie ochrzanił za byle co, wróciłem do vavada registration. Tym razem postanowiłem nie wpłacać od razu. Najpierw przeczytałem kilka poradników, obejrzałem filmiki na YouTube o tym, jak grać w blackjacka i ruletkę. Zacząłem od małych stawek. I wiecie co? Coś drgnęło. Wygrałem trzydzieści złotych. To śmieszne, prawda? Trzydzieści złotych, a ja czułem się jakbym zdobył Mount Everest. Wtedy zrozumiałem, że nie chodzi o wielkie wygrane. Chodzi o ten moment, kiedy zapominasz o całym syfie, który cię otacza. O tym, że przez chwilę jesteś tylko ty i gra.
Z czasem zacząłem grać regularnie. Nie codziennie, ale kilka razy w tygodniu. Nie traktowałem tego jak sposób na zarabianie pieniędzy — bo nim nie jest. Raczej jak rodzaj medytacji. Siadałem wieczorem, robiłem sobie herbatę, włączałem ulubioną playlistę i grałem. Czasem przegrywałem, czasem wygrywałem. Ale najważniejsze było to, że przestałem myśleć o byłej, o studiach, o pracy. Zamiast tego skupiałem się na kartach, na kółku ruletki, na liczbach. To było dziwne uczucie — jakby ktoś wyłączył w mojej głowie ten ciągły szum. I za każdym razem, kiedy logowałem się na konto, powtarzałem sobie, że to tylko gra. Że to nie ucieczka, ale sposób na oddech. I wiecie co? To działało. vavada registration stało się dla mnie czymś w rodzaju rytuału. Nie musiałem już uciekać od rzeczywistości, bo nauczyłem się z nią żyć — a gra była tylko dodatkiem, nie fundamentem.
Pamiętam też ten jeden wieczór, kiedy wygrałem naprawdę sporo. Nie jakąś fortunę, ale tyle, że mogłem kupić sobie nowy telefon i jeszcze zostało mi na kilka dobrych kolacji. Śmiałem się sam do siebie, bo pomyślałem, że los w końcu się do mnie uśmiechnął. Ale nie chodziło o pieniądze. Chodziło o to, że po raz pierwszy od dawna poczułem, że mam szczęście. Że nie jestem kompletnym pechowcem. I to uczucie zostało ze mną na dłużej. Zacząłem więcej wychodzić z domu, zapisałem się na siłownię, nawet odnowiłem kontakt ze starym kumplem. Gra nie zastąpiła mi życia — wręcz przeciwnie, pomogła mi je odzyskać. Bo kiedy przestałem traktować ją jak ucieczkę, stała się po prostu rozrywką. A ja przestałem być „uciekającym od rzeczywistości”, a stałem się kimś, kto tę rzeczywistość powoli ogarnia.
Dziś nie gram już tak często. Czasem w weekend, dla zabicia nudy. Ale wciąż pamiętam tamten deszczowy wieczór i to pierwsze kliknięcie. vavada registration było dla mnie jak drzwi do świata, w którym mogłem na chwilę zapomnieć o problemach. Potem zrozumiałem, że te drzwi nie prowadzą donikąd — to tylko pokój, w którym można odpocząć. I to jest w porządku. Najważniejsze, żeby nie zamknąć się w nim na zawsze. Bo prawdziwe życie dzieje się poza ekranem. A gra? To tylko gra. I dobrze, że tak jest.