Már tizenkét éve csinálom ezt, és ha valaki azt hiszi, hogy a szerencsejáték véletlenekből áll, az még soha nem ült le velem egy asztalhoz. Ma reggel is felkeltem hatkor, megittam a kávémat, és mielőtt bárki más kinyitotta volna a szemét, már nyitva volt előttem a böngészőm. Tudom, hogy sokan azt hiszik, ez csak szórakozás, de nekem ez a munkám. Pontosabban a hivatásom. Minden egyes lépésem kiszámított, minden tétek mögött óráknyi statisztika és ellenfél-megfigyelés áll. És amikor belépek a
vavada .com oldalára, az olyan, mintha egy bankba lépnék be – csak itt nekem kell kivenni a pénzt, mielőtt a ház elveszi.
A mai nap különösen érdekesnek ígérkezett, mert egy új blackjack variantot dobtak fel, ami sok játékost becsap. A rulett az alap, abból élek legtöbbet, de időnként jól esik váltani. Mire a többi játékos ébredni kezd, én már háromszáz tétet lejátszottam. Nem azért, mert sietek – hanem mert tudom, hogy a reggeli órákban a legfáradtabbak a felügyelők, és a legkönnyebb észrevenni a kis hibákat a kártyakeverésben. Ez nem varázslat, ez figyelem. És a figyelem az, ami elválaszt egy profi játékost attól, aki elveszíti a lakását.
Délben már nyolcvan százalékos nyerési aránynál jártam. Persze nem mindig megy ilyen simán. Volt olyan hét, amikor három nap alatt buktam el egy havi fizetést, de aztán visszanyertem a dupláját. A lényeg, hogy soha nem szabad érzelmileg reagálni. Amikor látom, hogy valaki a mellettem lévő gépen öklendezik a veszteségtől, csak megrázom a fejem. Ők nem értik a szabályokat. Én megértem. A vavada .com számomra nem egy izgalmas kaland, hanem egy sakktábla, ahol minden bábunak megvan a maga helye. Még a véletlen is kiszámítható, ha eleget nézted.
Délután háromkor jött a nagy lehetőség. Egy élő rulettasztalnál ültem, ahol a golyó furcsa mintát mutatott – a statisztikáim szerint a hetes szám nyolcszor gyakrabban jött ki az utóbbi két órában, mint kellett volna. Tudom, hogy ez hangzik butaságnak, de a gépeknek is vannak hullámaik. Nem hiszek a misztikumban, de hiszek a matematikában. Feltettem a maximális tétet a hetesre, és mikor a golyó megállt, a szívem sem dobbant gyorsabban. Tudtam, hogy jönni fog. Ahogy a kezelő kifizette a nyereményt, éreztem, hogy ma még nincs vége. Még négy ilyen kör, és megvan a heti kvótám.
Este nyolc körül jött egy srác, aki mellém ült, és látszott rajta, hogy először játszik. Remegett a keze, és mindent eltévesztett. Megszántam, de nem segítettem – ez nem egy jótékonysági intézmény. A profik nem osztogatnak tanácsokat, mert azzal a saját esélyeiket csökkentik. De amikor már minden pénzét elvesztette, és felállt, hogy elmenjen, halkan annyit mondtam neki: "Ha legközelebb jössz, először nézd meg a múltbeli számokat húsz percig." Nem tudom, meghallotta-e, de nekem ez már bőven elég volt a jó cselekedetből.
Éjfélre a számlámon dupla annyi volt, mint reggel. Nem volt benne semmi rendkívüli, csak rutin. A legviccesebb az egészben, hogy a legtöbb ember azt hiszi, a profi játékosok izgalomból csinálják. Pedig én unaloműzésből kezdtem, aztán rájöttem, hogy ez az egyetlen dolog, amihez igazán értek. A vavada .com olyan nekem, mint másnak a számítógépes játék – csak itt a végeredményt euróban mérik. És amikor három órakor végre lecsuktam a laptopot, nem éreztem semmi különöset. Sem adrenalint, sem örömöt. Csak azt az enyhe megelégedettséget, amit egy jól végzett munka ad.
Mert hát ez a lényeg: nem a szerencse, nem a szenvedély, hanem a fegyelem. És amíg ezt mások nem értik, addig én fogom bezsebelni a nyereményeket. Holnap újraindítom. Minden nap ugyanaz, és mégis más. A golyó forog, a kártyák osztódnak, és én számolok. Ez az életem, és nem cserélném el semmi másra. Talán egyszer abbahagyom – amikor már annyi pénzem lesz, hogy nem kell dolgoznom. De addig is, itt állok az asztalnál, és tudom, hogy amit csinálok, az nem véletlen. Ma is nyertem. Holnap is nyerni fogok. És ha valaki azt kérdezi, hogy hogyan csinálom, csak mosolygok. Néhány dolgot nem lehet elmagyarázni – csak átélni. De a vavada .com szerencsére bőven ad lehetőséget arra, hogy mindenki megtanulja a saját bőrén. Akár profi akarsz lenni, akár csak egy kalandor, a lényeg: soha ne engedd, hogy az érzelmek vezessenek. A pénz nem alszik, és én sem.