Kiedy wybuchła pandemia, myślałem, że to koniec świata. Pracowałem w branży eventowej, organizowałem konferencje, targi, bankiety dla kilkuset osób. I nagle, z dnia na dzień, wszystko stanęło. Zerowe zlecenia, pusty kalendarz, a w perspektywie rachunki za mieszkanie w centrum Warszawy i raty za samochód, który wziąłem w leasing pół roku wcześniej. Przez pierwszy miesiąc wierzyłem, że to minie, że wrócimy do normy. Ale szybko dotarło do mnie, że normy już nie ma. Wtedy, zupełnie przypadkowo, natrafiłem na ogłoszenie o bonusie powitalnym. I tak zaczęła się moja codzienna, żmudna i zaskakująco dochodowa przygoda, której rytm wyznacza teraz jedno hasło:
vavada logowanie. To nie jest dla mnie fraza na jeden klik, to jak wbicie karty w zegarownik w korpo.
Na początku byłem kompletnie zielony. Myślałem, że hazard to rzucanie żetonami i liczenie na fart. Szybko się przekonałem, że to ścieżka do ruiny. Przez pierwsze dwa tygodnie przegrałem prawie całą odprawę, którą dostałem od szefa. Byłem wściekły, czułem się głupi i oszukany. Ale zamiast wycofać się w poczuciu porażki, włączył mi się mózg analityka. Przecież przez lata organizowałem logistykę dla tysiąca osób, zarządzałem budżetami, negocjowałem kontrakty. Dlaczego miałbym nie podejść do kasyna jak do kolejnego projektu? Wtedy przestałem grać dla adrenaliny. Zacząłem grać dla zysku. Zacząłem traktować każdą sesję jak zmianę w fabryce – wchodzę, wykonuję plan, wychodzę.
Pamiętam, jak siadałem nad arkuszem Excela – tak, naprawdę – i śledziłem wahania RTP w różnych slotach. Sprawdzałem, które gry mają najwyższy teoretyczny zwrot, a które są tylko ładną grafiką nastawioną na wyciąganie kasy. Nauczyłem się, że kluczem jest dyscyplina. Ustaliłem sobie sztywny budżet dzienny, który był dla mnie jak pensja. Nie więcej, nie mniej. Jeśli wygrałem kwotę stanowiącą moją dzienną „pensję” – natychmiast kończyłem. Bez względu na to, czy to trwało dziesięć minut, czy cztery godziny. To był mój surowy nakaz. A cały mój świat organizował się wokół rytuału, który powtarzałem jak mantrę o poranku, kiedy całe miasto jeszcze spało, a ja miałem ciszę w głowie: vavada logowanie.
Z czasem zacząłem dostrzegać wzorce, które dla zwykłego gracza są niewidoczne. Wiedziałem, że między godziną 2 a 4 w nocy, kiedy ruch na stronach jest mniejszy, niektóre automaty mają tendencję do „odblokowywania” większych stawek. Nie wiem, czy to prawda, czy to tylko moja teoria, ale działała. Wyrobiłem sobie pewien system zakładów – nie progresywny, bo to pułapka dla frajerów, tylko oparty na wahaniach. Jeśli maszyna nie dawała żadnej wygranej przez piętnaście spinów, podwajałem stawkę na dokładnie jeden spin, a potem wracałem do podstawy. To działało w siedemdziesięciu procentach przypadków. Nie zawsze, ale na tyle często, żeby być na plusie.
Nie powiem, że nie było gorzkich momentów. Bywały tygodnie, kiedy przez trzy dni z rzędu kończyłem na minusie i musiałem zaciskać pasa. Ale wtedy przypominałem sobie, dlaczego to robię. To nie była zabawa dla frajdy. To była moja robota. I jak w każdej robocie, zdarzają się gorsze dni. Wtedy zamykałem laptopa, szedłem na spacer z psem, wracałem i analizowałem, co zrobiłem źle. Może za szybko zwiększyłem stawki? Może wybrałem zły typ gry? Może po prostu serwer miał zły dzień? To śmieszne, ale tak właśnie myślałem – o tym jak o serwerze, który musi mi coś dać, bo inaczej się zepsuje.
Z czasem moje konto na Vavada stało się moim drugim domem. Znałem każdy przycisk, każdą zakładkę, wiedziałem dokładnie, gdzie szukać nowych promocji, które można przekuć na realną gotówkę, a nie tylko na darmowe spiny, które i tak wyparują. Znałem regulamin na wylot, wiedziałem, jakie są limity wypłat, jak obchodzić ograniczenia bonusowe, żeby nie dać się związać warunkami obrotu. Dla większości ludzi to nudne cyferki, dla mnie to była mapa skarbów. Każdego ranka, kiedy świat budził się do szarej rzeczywistości obostrzeń, ja siadałem z kubkiem kawy i powtarzałem mój mały rytuał. To dawało mi poczucie sprawczości. To dawało mi pewność, że jeszcze nie upadłem. I zawsze, zawsze zaczynało się od tego samego: vavada logowanie.
Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że nigdy nie wygrałem żadnego „jackpota życia” – żadnych milionów, które zmieniają wszystko. Wygrywałem systematycznie, małymi krokami. Czasem tysiąc złotych, czasem dwa, raz udało mi się zgarnąć pięć tysięcy w jeden wieczór, ale to był wyjątek. I właśnie w tym tkwi sekret, który chcę wam przekazać. Nie szukajcie cudu. Szukajcie dyscypliny. To nie jest wyścig szczęściarzy, to maraton cierpliwości. Kiedy patrzę na ludzi, którzy wrzucają całą wypłatę w jedną grę i liczą na trafienie, czuję za nich smutek. Oni nie rozumieją, że w tym biznesie wygrywa ten, kto potrafi zejść ze sceny, zanim publiczność zacznie gwiżdżać.
Dziś, kiedy pandemia już dawno minęła, a ja wróciłem do częściowo normalnej pracy, nadal traktuję Vavada jako dodatkowe źródło dochodu. Nie muszę już tego robić, ale polubiłem ten rytm. To taka moja prywatna giełda, na której handluję własną konsekwencją. Wiem, że nie każdy ma nerwy do takiego stylu gry, ale jeśli ktoś pyta mnie o radę, mówię jedno: traktuj to jak pracę, a nie jak ucieczkę. I nigdy, przenigdy nie graj na emocjach. Zanim klikniesz „spin”, zastanów się, czy to jest ruch, który za pięć minut będziesz mógł wytłumaczyć przed samym sobą. Ja swoje wyjaśnienia mam poukładane w głowie od dawna.
Czy polecam? Jeśli masz w sobie żyłkę analityka i umiesz odciąć się od efektu świecidełek – tak. To może być naprawdę niezły interes. Ale ostrzegam – to nie jest bajka. To jest matematyka, zimna kalkulacja i odrobina szczęścia, które sam sobie przygotowujesz. Ja swoje już odwaliłem, nauczyłem się, że największą wygraną jest umiejętność powiedzenia „dość”. I wracam do tego każdego dnia, bo po prostu to lubię. A na koniec dnia, kiedy zamykam przeglądarkę, czuję satysfakcję, że znów udało mi się ograć system. Nie dlatego, że jestem geniuszem. Dlatego, że jestem konsekwentny. I to jest mój przepis na to, żeby w tej całej szalonej maszynie nie dać się zmielić.