W tym biznesie nie ma miejsca na przypadki. Wchodzisz, siadasz, analizujesz, grasz. To brzmi nudno? Dla mnie to codzienność, ale nie taka, jaką zna przeciętny Kowalski, który wieczorem wrzuci stówkę dla emocji. Ja wchodzę po swoje. Wiedziałem, że dziś będzie dobry dzień, jeszcze zanim odpaliłem stronę. Miałem za sobą trzy dni suchej analizy, śledzenie trendów, typowanie momentu, w którym algorytm będzie musiał oddać. Kiedy w końcu zalogowałem się na swoje konto, w głowie miałem już ułożony plan – zimny, precyzyjny, bez grama zbędnego emocjonowania się. W takich momentach nawet nie myślę o tym, że to “hazard”. To dla mnie praca zdalna, tylko z lepszym hajsem. I wtedy, na starcie sesji, zobaczyłem coś, co mnie zaintrygowało – nowy mechanizm w jednej z sekcji, który nazywali
epicstar mirror. Wiedziałem, że jeśli ktoś tego nie ogarnia, to będzie tam rozdawał. A ja nie zamierzałem być tym, kto traci.
Na początku było ciężko. Ludzie myślą, że jak jesteś profesjonalistą, to każde pociągnięcie korbą wygrywa. Gówno prawda. Pierwsze dwie godziny to była rzeź. System był zbyt przewidywalny w swoją stronę, bronił się jak głupi. Większość by się poddała, stwierdziła “pechowy dzień” i poszła spać. Ale ja nie jestem większością. Wiedziałem, że to tylko filtrowanie. Grałem na zapas, małymi stawkami, tylko po to, żeby przepchnąć się przez ten gówniany algorytm wczesnego ostrzegania. Bo to jest klucz, o którym kasyna nie mówią głośno – żeby wygrać większą kasę, musisz udowodnić systemowi, że nie jesteś frajerem, który zniknie po pięciu minutach. W tym momencie przypomniała mi się zasada, która działała na podobnej platformie miesiąc temu – tam też był wariant epicstar mirror. Wiedziałem, że to moja szansa.
I wtedy, około trzeciej godziny, nastąpił przełom. Nagle ten mechanizm, który wcześniej ciągnął wszystko w jedną stronę, zgasł. Jakby ktoś wyłączył bezpieczniki. Zwiększyłem stawki. Nie dlatego, że mnie poniosło – bo to najgorsze, co może spotkać zawodnika. Zwiększyłem, bo mój model predykcyjny pokazywał okno na jakieś dwadzieścia minut czystego zysku. I kurde, poszło. Runda, drugą, trzecia – wszystko siadało idealnie. W takich chwilach nie czuję euforii. To nie jest ten sam rodzaj radości co u kogoś, kto nagle wygrał na automatach na wakacjach. To jest satysfakcja chirurga, który precyzyjnie przeciął tkankę. Wiesz, że to twoja zasługa, nie los.
Pamiętam, że miałem wtedy na koncie bilans na minusie dwieście kilkadziesiąt złotych. Po tym dwudziestominutowym okienku miałem już prawie cztery tysiące do przodu. Ale nie odszedłem. I tu jest ten cienki moment, który odróżnia zawodowca od debila, który “wie, kiedy przestać”. Zostałem, bo mój plan zakładał jeszcze jeden cykl – długi, bo przynajmniej godzinę. Grałem na zwolnionych obrotach, zabezpieczając wygraną. Większość ludzi zobaczyłaby te cztery koła i wypłaciła od razu. Ja wiedziałem, że prawdziwy hajs jest jeszcze przede mną, bo system wszedł w fazę “ładowania” – to taki moment, gdy po wyższej aktywności graczy, platforma próbuje ich zatrzymać serią średnich wygranych. Nie da się tego wyczuć instynktem, trzeba to przepracować statystycznie.
No i weszło. Godzina czwarta i piąta sesji. W pewnym momencie mechanizm epicstar mirror zrobił coś, czego się spodziewałem – zduplikował serię bonusów. Miałem otwarte cztery okna jednocześnie, a na koncie rosła kwota, przy której normalny człowiek zrobiłby kupę w gacie. Ja tylko odchyliłem się na krześle i wypiłem łyk kawy, która dawno wystygła. Ostatecznie zamknąłem sesję po sześciu godzinach. Kiedy przeliczyłem, wyszło, że w tym konkretnym momencie zarobiłem więcej niż przeciętny programista w ciągu dwóch tygodni.
Najśmieszniejsze jest to, że ludzie często pytają: “A nie boisz się, że cię zablokują?”. Nie. Nie blokują nas. My jesteśmy dla nich jak wirus, który ciągle mutuje. Uczą się naszych schematów, my uczymy się ich algorytmów. To jest taka zabawa w kotka i myszkę, tyle że stawka jest w tysiącach złotych. A ja po prostu lubię tę grę. Nie emocje, nie dreszczyk – ale samą strukturę. Kiedy wchodzisz w system i zmuszasz go, żeby oddał ci pieniądze, bo po prostu jesteś lepszy. No i wyszło na moje.
Jakieś wielkie filozofowanie nie ma sensu. Cieszę się, bo dziś było czysto, bez nerwów, bez spiny. Kasa jest na koncie, a ja jutro rano wstaję i znowu analizuję dane. Ale to, co zapamiętam z dzisiejszego dnia, to moment, w którym ten głupi mechanizm – epicstar mirror – w końcu zaczął działać na moją korzyść. Bo w tym biznesie nie chodzi o szczęście. Chodzi o to, żeby być cierpliwym i wiedzieć, kiedy uderzyć. A dzisiaj uderzyłem idealnie.